onsdag 22 oktober 2008

Marknaden - en parasit

Ni har säkert hört kommentarerna i nyhetssändningarna tusen gånger: "Marknaden inte nöjd med Ericssons delårsrapport"; "Vi väntar spänt på hur marknaden ska reagera..."

Vem fan är marknaden? Jo, det är ett antal parasiter. Det är personer, män oftast, som inte bidrar till produktionen, som inte lägger två strån i kors för en bättre värld, utan bara ägnar sig åt att spekulera i vad som ska hända i olika branscher - och deras spekulationer får sedan genomslag på börsen och därefter i den verkliga världen.
Genom sina nycker kan de fälla seriösa företag och kasta ut tusentals människor i arbetslöshet. Medan de själva seglar vidare från finansbubbla till finansbubbla.

Jag inser att det vore problematiskt att helt stänga börsen, eftersom den bidrar med kapital som företagen kan behöva för att investera och utveckla sin verksamhet. Men man kunde åtminstone införa en bestämmelse eller lag, att den som köper en aktie måste behålla den i minst sex månader. Det skulle nog rensa upp lite i börsträsket.

Inga kommentarer: