onsdag 12 november 2008

Fläckar i himlen?

Dagens text tar oss till tidigare outforskad mark - outforskad för mig i alla fall. Så sätt på säkerhetsbältena, kära läsare, och häng med ut från cyberrymden!

Jag brukar hävda att det finns två platser; två tillstånd; två... verkligheter. Himlen och Helvetet. Eller, med annat språkbruk, Nirvana och Sansara. Och nu avdramatiserar vi dem lite och skriver dem med liten bokstav: himlen och helvetet, respektive nirvana och sansara.
Vi kan kanske vara överens, brukar jag fortsätta med att säga, att vi inte lever i nirvana. Således är det i sansara vi dväljs. Med andra ord, i helvetet.

Nu kommer nästa steg i den här kosmiska raketen.
Ibland kan det ju, här i helvetet, kännas nästan himmelskt skönt. När du träffar den du älskar, när du sitter med en kall öl och betraktar din nyklippta gräsmatta, när Villa slår Chelsea med 2-0 (ja, det hände faktiskt förra säsongen).
Vad beror då detta på? Är vi då inte i sansara/helvetet?
Jo, lugn, det är vi visst.
Titta på yin-yangsymbolen, cirkeln med den böljande linjen mellan de två halvorna. Yin och yang står traditionellt inte för ont eller gott, utan är två delar av verkligheten som kompletterar varandra; dag och natt, man och kvinna, sommar och vinter, och så vidare.
Titta lite mer noggrant på symbolen, så ser du att inne i den mörka halvan finns en liten ljus cirkel, och i den ljusa halvan finns en mörk. Lite yang inuti yin, alltså, och tvärtom.
Här har vi - kanske - de himmelskt sköna ögonblicken här i helvetet, den lilla ljusa cirkeln i den stora mörka halvan!

Men, och nu börjar man bli lite orolig: Vad betyder då den lilla mörka cirkeln i den stora ljusa halvan? Betyder den att himlen/nirvana inte är helt igenom god och problemfri? Finns det faktiskt mörka fläckar där? Synd? Sorg? Ondska?
Tanken svindlar.

Inga kommentarer: